https://www.youtube.com/@HeroJazzLab

Politisk blendverk

22/05/2022

Sett i lys av den lille notisboken som aldri ble noe av, samt landsmoder Gro's ytring om at «det er typisk Norsk å være god», er det åpenbart rom for å stille noen spørsmål ved styre og stell her i landet. Vi burde kanskje ikke det - vi har det jo så forbannet godt her i Norge, og det mener jeg virkelig. Jeg drister meg likevel frempå med noen ytringer om smått og stort, som ikke akkurat bringer oss på rett vei.

Vi lever i en tid hvor «alle» skjønner at det må moderasjon til for å ta vare på kloden og samfunnet til de som kommer etter, og jeg tenker ikke bare på miljø, men samfunn generelt. Det kritiseres at vi fornyer for mye, i stedet for å reparere og vedlikeholde, i stedet for å ta vare på det vi har. Vi skal ikke bedrive ekstravaganse, og vi skal forholde oss til demokratiets regler. Men kan vi forvente at folk gjør det, så lenge våre politikere stadig river ned og bygger nytt? Nye skinnende fasader, fasader som viser at vi er typisk gode vi. Samt bryter sine egne regler - eksemplene er mange.

Har gamle Mor Norge blitt som en rik oppkomling? Med så mye inntekter at det er tvingende nødvendig å vise verden hvor rike vi er? Liker vi ikke egentlig bedre de som, uansett rikdom, ikke praler åpenlyst og vifter med statussymboler, men heller lever normalt, og kanskje bidrar til fellesskapet når det trengs? Nei, det er nok veldig hipt å være styrtrik, og å vise det. Når det offentlige Norge gjør det, er det ikke rart at mange private gjør det samme?

Nå er det vel kanskje slik at det private næringsliv har vært en inspirator for det offentlige Norge - ref. lederlønninger etc. - men som jeg tidligere har fremhevet, bør det jo være en vesensforskjell på privat næringsliv og offentlig virksomhet. Det private styres av markedsmekanismer (lik det eller ei) men det offentlige er vel der for å tjene sitt folk? Jeg mener så klart ikke det er feil at mor Norge tjener penger, snarere tvert imot, men må vi på død og liv vise frem hvor typisk gode vi er?

Et makro-eksempel: Elektrifisering av sokkelen! Et fantastisk (dyrt) blendverk, som dekker over vår «dårlige samvittighet» og viser hvor typisk miljø-gode vi er. Det ser heldigvis ut som våre folkevalgte begynner å ta innover seg, at vårt samfunn fortsatt trenger litt olje, og mye gass. Men at vi skal eksportere gass til utlandet, for så å kjøpe tilbake elektrisk kraft de har produsert på vår gass, og bruke denne energien til å drive offshorevirksomheten elektrisk, det er jo både veldig uøkonomisk, og svært lite miljøvennlig. Spesielt med tanke på energitapet i ovennevnte energi-kretsløp. Men det ville ta seg godt ut da, med utslippsfri olje og gass-produksjon.....eller.

Som sagt, vi har det så godt, at vi bør ikke klage, men med tanke på vår samfunnsmessige utvikling, er det godt vi har journalister (Ooops, der sa jeg det igjen) og andre, som kan kaste lys over skjevheter i det offentlige Norge. De opererer jo tross alt på vår regning, for oss, og da er det vel ikke bra at store økonomiske overskridelser mer er regelen enn unntaket. At vi «drukner» i regler og forordninger, som våre folkevalgte selv ikke klarer å følge en gang. Det er lettere å lage regler, enn å følge dem, ingen overraskelse der! Det kan se ut som om blendverket er viktigere enn hva man faktisk oppnår, ref. offshore-virksomheten, eller dette:

Et mikro-eksempel: Oslofjorden lider, og det koster dyrt å rette opp i. Det er to store kilder til forurensing; landbruket og renseanleggene. Her må noe gjøres, men det er jo både kjedelig og usynlig for nordmenn flest. Et passende blendverk, som vil appellere til mange, er å forby båtfolk å slippe ut «en fjert» (for det er det det er) i havet. Det er populært! Da kan disse miljøsvina tas en gang til. (Skal nevne flere «overgrep» et annet sted.) Men at vi skal kjøre (seile) milevis ekstra, for å tømme våre fjerter på tømmestasjoner, som i dyre dommer pumper dette videre inn i de allerede overbelastede kommunale renseanleggene er jo et paradoks. Dette kan umulig være godt miljøvern.

Når dette forbudet inntrer neste sommer, må vi som seiler enten holde oss, og da blir det enten veldig korte ferier, eller så må vi bli lovbrytere, eller så må vi la båt være båt i 2023. Det kommer nemlig ikke tilstrekkelig med tømmestasjoner før i 2024 og 2025 - om det er penger til det da, da? Men det tar seg godt ut, at kommunene forbyr tømming av båttoalett i fjorden, mens de selv er en av de to største forurenserne gjennom egne underdimensjonerte renseanlegg. Hurra for blendverket, det gir tydelig inntrykk av at vi er typisk gode her i landet.

....og jeg innrømmer gjerne at det siste mikro-eksemplet irriterer meg og mitt liv mye, men det er nok av eksempler å nevne videre her, men dette får være nok. Nå venter lysløypetraseene og en herlig sykkeltur i skauen med fruen - det er vel OK, og et godt blendverk for hvordan vi bruker fritiden vår.