https://www.youtube.com/@HeroJazzLab

Fra rusthaug til dampskip - 2

06/04/2022

Da har det gått med «noen» timer i kjeller'n, og rusthaugen begynner å ligne et skip, men det er langt igjen, veldig langt. Dekksflater og overbygg er nå grovt ferdig, bygget av ulike finertykkelser, og kledd med bordganger med nater mellom på dekkene, og panelkledning på skott og vegger. Det har gått med MANGE løpemeter både til dekk og annet.

Når så oljer og lakk blir påført, og litt ventiler, rekker etc. kommer på, ser det rent staselig ut. Skorstein, doradeventiler og rigg er også på plass, stort sett bygget i aluminium og messing fra oppsamlede greier gjennom mange år. Som en kuriositet kan det nevnes at toppene på de to store ventilene til maskinrommet er ned-dreide eggeglass på aluminiumsrør, som skal sørge for god tilluft til dampmaskinen. Det er utrolig hva man finner, når man leter og rydder.

Jeg har samlet på meg utrolig mye materialer og deler og tekniske dubbetitter over mange år, og hatt relativt god oversikt over hva jeg har, så etter hvert som ideene klekkes ut, finner jeg materialer til det meste. Kommer jeg til kort, er Norwegian Modellers på Revetal nord for Tønsberg en bra leverandør av materialer og annet. Bra nettbutikk og rask service der i gården.

MEN, det mangler fortsatt et utrolig antall detaljer rundt omkring på eksteriøret. Når det er på plass skal det både lakkering og elding til. Lakkering fordi det er mye blank og fin messing, som jo egentlig er ting som ble bygget i jern, og malt på originalen, så også her etter hvert. Når alt utvendig er ferdig, skal det eldes, dvs. lages litt rustflekker, møkkarenner, slitasje etc, for å få skipet så autentisk som mulig. Så de som synes det ser lekkert ut med skinnende messing nå, blir nok skuffet etter hvert.

Når så alt utvendig er ferdig, gjenstår alt av innredning, både i styrhuset og i maskinrom etc., samt hele maskinoppsettet. Pr. i dag har jeg kun selve maskinen bestående av ramme, sylinder, stempel og veiv. Det skal lages trykkjele, brenner, pumper, ventiler, rør, elektronikk og masse annet, så selv om det begynner å ligne et skip, er jeg bare i startfasen ennå. Den første store begivenheten blir vel første sjøsetting med avbalansering med balast, kanskje sommeren 23 eller 24, før arbeidet fortsetter.

Hittil har jeg foruten «alt» av vanlig verktøy hatt stor nytte av (les: vært helt avhengig av) metalldreibenk og metallfres, sirkelsag, vippesag, søylebormaskin og smergelsliper, alt fra Proxon. Har også et par båndslipemaskiner som er helt uvurderlige når skip skal bygges. Alle maskiner er selvsagt i miniatyr, men av meget god kvalitet, og har vært en sentral del av mitt verksted over mange år. Det har bare frem til nå vært relativt lite i bruk - nå er det nesten daglig aktivitet, også i den delen av kjeller'n. Og - det å «være helt i kjeller'n» har fått en ny og positiv betydning 😊